Çay Nasıl Demlenir?

Siyah Çay Nasıl Demlenir?

İyi bir çay demlemek her şeyden önce bir sanattır. Kullanılan malzemenin kalitesinin yanı sıra demleyenin ustalığı gerekir. Bugün iyi demli bir çay için çeşitli kültürlerin farklı yaklaşımları ve yöntemleri sözkonusu, ama üç prensip var ki bunlar belki bütün dünyadaki çay sevenler için geçerli. Birinci prensip, çayın kaliteli olması ve demliğin niteliği, en ideal demlikler porselen olanlardır. Bir başka dikkat edilmesi gereken nokta, demliğin asla deterjan ile yıkanmaması, sadece sıcak su ile temizlenmesidir. İyi bir çayın üçüncü ayağı ise kuşkusuz kullanılan suyun bileşiminde kalker ve klor maddeleri kesinlikle olmamasıdır. Çinlilere göre çay için ideal su, dağlardaki kaynak sularıdır. Çay bardaklarında kristal cam tercih edilmemelidir. Fincan kullanıyorsanız, içinin beyaz ve ince kenarlı olmasına dikkat edin. Böylece çayın tadının kokusunun ve renginin keyfini çıkarabilirsiniz.

Sertlik derecesi az olan sular, çay için daha müsaittir. Su kaynatılır, çaydanlık ateşten geri alınarak suyun fokurdaması durunca, boş demliğe sudan yeterince dökülür. Onun üzerine her fincan için bir çay kaşığı çay konur. İlaveten bir çay kaşığı çay fazladan konulması tavsiyeye değer. 

Çin çayları 2.5, diğer çaylar 5 dakikada dem alır. Hiçbir zaman 100 C'lik kaynar su çayın üzerine dökülmez. (Deniz seviyesinde 100 C'de kaynayan su, demliğe boşaltıldığı zaman yaklaşık 84 C olur. 5 dakikalık demleme süresi sonunda 74 C'ya düşer. 1000 m yükseklikte 97 C'de, 2000 m'de 93 C'de su kaynar) Çaydaki vitaminler için son derece zararlıdır. 5 dakikadan fazla demlenmeye bırakılan çaylar acılaşır.

 

Yeşil Çay Nasıl Demlenir?

Araştırmalar sonucu çok net bir şekilde göstermiştir ki yeşil çayı ilk kez deneyip de ondan memnun kalan hiç kimse yoktur. Bu nedenle yeşil çayı sizde içmeye gayret etmelisiniz. Yeşil çayı en sağlıklı demleme yöntemi porselen bir demlik kullanmaktır. Porselen demlik yeşil çayın salınımını hızlandırmaktadır. Bu nedenle porselen demliği yeşil çayı demlerken kullanmanızı tavsiye ederiz.

Porselen bir demlik içine kuru haldeki yeşil çayınızı koyun. Ortalama ölçü, her fincan için bir tatlı kaşığıdır. Su kaynama noktasına yaklaşırken altını kapatın. Veya kaynadı ise, çayın üzerine dökmeden önce beş dakika kadar dinlendirin. Sıcak suyu ilave ettikten sonra demliğinizi örtüp servis tepsisine koyabilirsiniz. Yeşil çayın sıcak suda 1-2 dakika demlenmesi yeterlidir. Ancak unutmayın, 1-2 dakika sonra yaprakları çaydan çıkarmanız gerekir. Ayrıca yeşil çayı başka çiçekler ve otlarla birlikte de demleyebilirsiniz. Örneğin zencefil, nane, limon yaprakları ve yasemin yeşil çaya yakışacak otlardır... Üstelik bu katkılar, çayınıza zarar vermeyeceği gibi, yararlarını da artıracaktır.

Beyaz Çay Nasıl Demlenir?
Mükemmel bir fincan beyaz çay demlemek, kaliteli yeşil çay demlemeye benzer. Demleme talimatına uygun şekilde demlenen beyaz çayın lezzeti mükemmel oluyor. Çok sert veya çok sıcak su, beyaz çayın leziz tadını bozuyor. Çok ağır olmayan filtre edilmiş su veya memba suyu en mükemmel demleme sonucunu veriyor. İdeal su sıcaklığının, 79-82 derece ara- sında olması gerekiyor. Dem- liğe 1-1.5 yemek kaşığı beyaz çay için 226 gr. su konması, 2 dakika süreyle demlemeye bırakılması gerekiyor. Alternatif bir beyaz çay demleme yöntemine göre de genç tepe tomurcuğu ve birinci yapraktan üretilen beyaz çayın, tercihen memba suyu kullanılarak veya kayna- tıldıktan sonra 66-77 dere- ceye soğutulmuş su ile dem- lenmesi öneriliyor. Dengeli bir aroma elde edebilmek için ateş üzerinde demlemeden kaçınılması gerekiyor. Başlan- gıç için 1⁄4 litre suya 2 tepe- leme çay kaşığı White Peony çay eklemek yeterli. Demle süresi 2-4 dakika olarak belirlenmiş. Servis yapıldık- tan sonra 2-4 kez üzerine su alınarak tekrar demleme yapılabiliyor. Her demlemede hissedilen aromanın farklı olacağı ifade ediliyor. Eğer demlemede Silver Needle kul- lanılacaksa demleme süresi, suyun sıcaklığına bağlı olarak 3-4 dakika uzatılabiliyor. Bazıları Silver Needle çayın demlenmesinde daha soğuk su kullanarak daha uzun sure demlemeyi tercih ediyor. Bu, likörün infüzyonunu artırırken çaydaki kokuyu azaltıyor. Bu metotları deneyerek sizin için en mükemmel beyaz çay demleme şeklini bulabilirsininiz.


@ 2011